Γιόγκα και απώλεια βάρους

Παγκόσμιες έρευνες συνεχίζουν να αποδεικνύουν τα τεράστια οφέλη της γιόγκα στην συνολική υγεία και ευεξία, που συνεχώς κερδίζει νέους φανατικούς οπαδούς, εμπλουτίζοντας την λίστα με ένα ακόμη πλεονέκτημα όσον αφορά στην διατήρηση ή/και απώλεια βάρους. Η γιόγκα πραγματικά αλλάζει την ζωή εκείνων που την εξασκούν σε τακτική βάση, αλλάζει την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, και η μαρτυρία που ακολουθείται με την φράση «η γιόγκα μου άλλαξε την ζωή» ακούγεται πολύ συχνά.

Η γιόγκα είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ευεξίας που δρα άμεσα στο σωματικό, διανοητικό και πνευματικό επίπεδο και γι’ αυτό λέγεται ότι πρόκειται για κάτι παραπάνω από γυμναστική.

Διευκολύνει την διαδικασία απώλειας βάρους και επιδρά στις διατροφικές επιλογές, παρά το γεγονός ότι συγκριτικά με την αερόβια καρδιαγγειακή άσκηση δεν απαιτεί την ίδια θερμιδική κατανάλωση. Η απώλεια βάρους δεν έχει να κάνει όμως μόνο με την κατανάλωση θερμίδων. Ξεκινώντας με την δράση της σε σωματικό επίπεδο, με την πρακτική συγκεκριμένων ασκήσεων τονώνεται η λειτουργία των ενδοκρινών αδένων που δρουν καταλυτικά στο βάρος σώματος και γίνεται ήπιο μασάζ στα εσωτερικά όργανα με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Με αυτόν τον τρόπο τονώνεται η λειτουργία του πεπτικού και απεκκριτικού συστήματος, βελτιώνονται οι διαδικασίες της πέψης και απομάκρυνσης των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού και τοξινών. Επίσης, στοχευμένη γκάμα ασκήσεων, που συστήνει ο δάσκαλος γιόγκα, μειώνει το ποσοστό λίπους στο σώμα, και ιδιαίτερα στην περιφέρεια της μέσης και το σπλαχνικό λίπος.

Επιπλέον σε διανοητικό επίπεδο, έρευνες αποδεικνύουν την θετική επίδραση της γιόγκα στις ψυχολογικές πτυχές που συνδέονται με την επιτυχή απώλεια βάρους. Η γιόγκα αυξάνει την θετική εικόνα του σώματος και του εαυτού, αποτρέπει αρνητικές σκέψεις και την αρνητική αυτοκριτική σε σχέση με τις διατροφικές συνήθειες. Μας μαθαίνει να αγαπάμε και να σεβόμαστε το σώμα μας, να το ακούμε και να σεβόμαστε τα όρια του. Τέλος, ενθαρρύνει καλύτερο αυτοέλεγχο, αποφυγή της υπερφαγίας λόγω ψυχολογικών αιτιών και πιο ισορροπημένες διατροφικές επιλογές (είναι αλήθεια ότι τα κλασικά εγχειρίδια γιόγκα πχ. Hatha Yoga Pradipika δίνουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για την διατροφή, είδη και συνδυασμός τροφών κλπ).

Tagged with: , ,